Το σαπούνι σύμφωνα με έναν Ελληνικό μύθο έλκει την καταγωγή του από την  αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα από το νησί της Λέσβου.

Στο νησί αυτό γινόντουσαν θυσίες ζωών  προς την θεά Άρτεμη.

    Οι νεροποντές παρέσυραν τα ζωικά  υπολείμματα και τα καμένα λίπη και μαζί από τις στάχτες από τα ξύλα της φωτιάς  σχημάτιζαν ένα κίτρινο ρυάκι που κατέληγε στο ποτάμι.

Διαπίστωσαν λοιπόν  οι νοικοκυρές  ότι όταν το νερό αυτό γινόταν κιτρινωπό τα ρούχα τους που πλένανε στο ποτάμι καθάριζαν καλύτερα.

    Συμφώνα με τον μύθο το σαπούνι πήρε το όνομα του από την ποιήτρια Σάπφω.

Η Σάπφω ανακάλυψε τυχαία σύμφωνα πάντα με τον μύθο, την καθαρκτική ιδιότητα του σαπουνιού.

     Καθώς ταξίδευε με ένα καράβι ένα πήλινο δοχείο γεμάτο λάδι ράγισε από την θαλασσοταραχή, το λάδι αναμείχθηκε με υπολείμματα  στάχτης  και καθώς όλη την νύχτα κουνιόταν, σχηματίστηκε ένα παχύρευστο υγρό με το οποίο η Σαπφώ έπλυνε τα πιάτα τα οποία καθάρισαν πολύ καλά.  Πιθανολογείται  λοιπόν ότι η Σαπφώ  αναγνώρισε το κίτρινο υγρό από τις θυσίες που γινόντουσαν  στην στεριά και  μεταφερόταν στα ποτάμια.

    Βέβαια και άλλες περιοχές διεκδικούν την καταγωγή του σαπουνιού  όπως η  Μεσοποταμία, η Φοινίκη, η αρχαία Αίγυπτος, η αρχαία Ρώμη με τον ποταμό Τίβερη που βρίσκεται στους πρόποδες  του όρους  Σαπό και από εκεί υπάρχει η εκδοχή ότι πήρε το όνομα του το σαπούνι . Επειδή η Ελιά από αρχαιοτάτους χρόνους θεωρείτο ιερό και ευλογημένο δέντρο, ευδοκιμούσε σε όλη σχεδόν την Ελλάδα και υπήρχε σε αφθονία, οι αρχαίοι  Έλληνες  παρασκεύαζαν σαπούνι από ελαιόλαδο.

    Και εμείς με την σειρά μας  διαιωνίζουμε το είδος του φυσικού σαπουνιού παρασκευάζοντας  το από λάδι ελιάς χωρίς άλλες χημικές προσμίξεις.

 
 

  2013 knossosoap.gr, Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος